Published On: 16 junija, 2019Views: 45Categories: Sodobna umetnost

Če kdo meni, da si sodobno umetniška dela lahko ogleda samo v galeriji, drugje pa ne, potem je na tem mestu treba odkriti, da je sodobna umetnost navzoča tudi v narodni glasbi, grafitih, oblačilih in predvsem vsepovsod tam, kjer človek sebe izraža skozi ideje. To pa so vsa področja, kjer je duh dejaven na način ideje.

Človek torej, ki se rad druži z idejami sodobne umetnosti, bo pozoren do novih oblik, ki izražajo notranji svet. Sem sodijo tudi sodobne forme avtomobilov, ki jih izdeluje in oblikuje avtomobilska industrija. Na oblikovanem avtomobilskem ohišju je mogoče prepoznati izrazito naglašen trup, ki izžareva notranjost avtomobila. Trup osebnega avtomobila namreč vidno izstopa tako, da izraža svojo prostornino. Ideja oblikovalcev je, da se notranjost avtomobila poudari in da zunanja oblika to očitno izrazi. Takšno nasprotje je mogoče na primer zaznati tudi na čevljih, kjer je poudarjen spodnji del čevlja, ki se barvno razlikuje od zgornjega dela.

Sicer pa je sodobna umetnost odsevana tudi v modi ali oblačilih, kjer je ravno tako naglašeno telo, in to tako, da so deli telesa izpostavljeni in prikazani v različnih ustvarjalnih načinih. Skratka, dober opazovalec bo tudi čez oblačila zaznal, da je sodobna umetnost dejavna tudi v modi.

In nazadnje, tu je še glasba, ki ravno tako izraža notranje občutenje skozi pretapljanje različnih žanrov, pri tem pa vsebina ne izstopa. Torej, vsebina je pomanjkljiva, ker je bolj pomembno, da telo izrazi notranje občutenje in pri tem odkriva zmožnosti svojega glasu. Ti elementi nam odkrivajo, da je v glasbi ravno tako navzoč princip sodobne umetnosti.

epitomeart